Plantetips

Plantetips


Planting av Thuja er veldig enkelt og rett frem:

Grav en 40 cm dyp grøft der hvor hekken skal være, grøften skal være dyp nok til at hele klumpen av røtter skal kunne dekkes over med to- til tre cm. jord. Bredden på grøfta bør være ca. dobbelt så bred som klumpen av røttene, ca. 50 cm.
Legg kukompost i bunnen av grøfta og vann.
Putt planten i grøfta, fyll på med jord rundt planten og tråkk godt slik at planten står stødig.
Strø et tynt lag med gjødsel rundt planten og vann godt slik at næringen renner ned i jorden.
Legg et lag bark over jorda for å holde på fuktigheten og hindre ugress.


PLANTEAVSTAND

Det som avgjør planteavstanden er hvor tett hekk du ønsker og hvor høy Thuja du kjøper. Hvis du vil ha en luftig hekk så anbefaler vi å plante Thujane med 1,5 meters avstand. Da får du en luftig hekk hvor man kan se pyramideformen på treet. Hvis du ønsker en tett hekk så er ca. 2-3 stk. per meter en fin avstand, dvs. ca. 40-50 cm mellom hver.


VOKSESTED

Thuja trives best i sol til halvskygge. Også mer skyggefulle steder kan gå fint, men på steder med mye skygge vil Thujaen bli brun og ikke så pen. Ved planting nærme trafikert vei som saltes på vinteren kan saltet skade planten. Planten er heller ikke veldig glad i gress og ugress.Thujaen kan plantes langs kysten og helt opp til Nordland.


PLANTEPERIODE

Thujaen kan plantes med en gang telen i jorden har gitt seg og frem til telen kommer tilbake. Avhengig av hvor man bor i landet er det mest gunstig å plante Thujaen enten på våren før sola står som sterkest (april/ mai/ tidlig juni) eller høsten (sent august/ september/ oktober). De kan også plantes på sommeren, men da må man passe bedre på at de får nok vann og ikke tørker ut.


JORDFORHOLD

Jordforholdet er det viktigste når det kommer til Thujaen. Thujaen trenger en litt porøs jord som holder på fuktigheten, men det er også viktig at jorden er drenert slik at Thujaen ikke står i vann, noe som vil medføre at røttene råtner. For mye leire er derfor ikke god jord for Thujaen. Siden Thujaen trenger jevnt med fuktighet vil også for mye sand i jorden medføre at den trengs å vannes ofte. Hvis Thujaen ikke står i gode forhold så blir den ofte gulaktig og setter mye kongler. Vi anbefaler at man lager en blanding av kjøpejord og jorda fra grøfta man har gravd.


VANNBEHOV

Thuja foretrekker en fuktig jord så det skal derfor vannes jevnlig med mindre det er fuktig vær. En anbefaling er å kjøpe en drypp-vanningsrør og la den stå på i noen timer hver dag det første året. Man kan vanne helt til det nærmer seg frostnetter. Hvis man ikke har drypp-vanningsrør bør man følge tipsene under:


De første to ukene må nye planter vannes hver til annenhver dag. Hvis du ikke har dryppvanningsslange kan man telle til 20 mens man vanner hver plante med en vanlig hageslange.
De neste to ukene behøver man kun å vanne hver tredje dag.
Etter den første måneden kan man gå ned til å vanne en gang i uken, med unntak av hvis det er veldig varmt og tørt. Hvis det er varmt og tørt bør man vanne to ganger i uken.
Etter de første seks månedene vil treet klare seg selv og man trenger ikke vanne dem lenger med mindre det er veldig varmt og tørt.


TRIMMING

Vi anbefaler at man ikke klipper Thujaen i høyden inntill planten har nådd ønsket høyde. Klippes den før ønsket høyde er oppnådd ender man opp med at Thujaen skyter flere topper og blir sårbar for å brekke under vekten av snøen til vinteren. Det beste er å trimme lite, men ofte, 1-2 ganger i året. Sidene derimot kan klippes før ønsket høyde er oppnådd. Sidene kan man klippe ved å bruke en tapetkniv eller hekkesaks. Ved bruk av tapetkniv tar man bladet helt ut og kutt grenene med raske store bevegelser. Er det en eldre ferdigvokst Thuja er det best å bruke hekkesaks. Prøv å unngå å klipp inn til det brune "veden", da kan man risikere at det ikke vokser ut nye grønne grener. Beste klippetidspunktet er på våren og frem til august. Etter august bør Thuajen ikke trimmes da det kan føre til at nye skudd som vokser ut fryser iløpet av vinteren. Også viktig at telen i bakken har gitt seg før man trimmer første gang, ellers kan planten dø.


GJØDSLING

Hvis du vil ha Thujaen til å vokse fort kan du velge å gjødsle Thujaen, men er du fornøyd med høyden er det ikke nødvendig å gjødsle den. Thujaen kan gjødsles på våren og frem til månedsskifte juli/ august. Blåkorn som ikke inneholder kalk er en fin gjødsel. Det er viktig å ikke gjødsle for mye noe som kan medføre at Thujaen får en overdose av nitrogen og røttene kan svi seg.


VINTERSTELL

Noen år vil tidlig vårsol gjøre at planten våkner opp for tidlig fra vinterdvalen. Hvis det fortsatt er tele i bakken medfører dette at Thujaen ikke klarer å ta til seg nok vann, den tørker da ut og blir brun. For å forhindre dette anbefaler vi at man legger over en luftig strie over treet de årene hvor vårsola kommer tidlig og telen i bakken ikke har gitt seg. Eventuelt kan man dusje bladene, ved å bruke dusj-proppen på hageslangen, slik at vannet skaper en beskyttende hinne oppå bladene.